3D-print på borgerniveauIndtil for nyligt har 3D-printeren i sundhedssammenhænge været forbeholdt læger, ingeniører og andre fagpersoner, men snart kan patienten og den almene borger også være med. Teknologi i Praksis er nemlig en del af et EU-projekt kaldet REHAB-LAB 4U, som går ud på, at personer med funktionsnedsættelse har mulighed for at blive den væsentligste aktør i udviklingen af deres egne hjælpemidler via 3D-print.


Et 3D-rehabiliteringslaboratorium Aarhus

Det overordnede mål for projektet er, at der skal åbnes en masse såkaldte rehab-labs (rehabiliteringslaboratorier) rundt omkring i de involverede lande, hvor design- og printprocessen skal foregå. Det drejer sig om Frankrig, Italien, Belgien, Schweiz og Danmark. Her skal borgere med funktionsnedsættelse kunne komme og blive lært op i 3D-designprogrammerne og printe deres specialdesignede hjælpemidler – i tæt samarbejde med en ergoterapeut og en ingeniør. I Danmark skal rehab-labbet åbnes på DokkX ved udgangen af 2020.


Hvilke hjælpemidler kan man lave?

Det er kun fantasien, der sætter grænser for hvilke hjælpemidler, man kan designe. Det kan fx være et joystick til at styre en kørestol, et greb, der forlænger dit bestik, hvis du har svært ved at føre hånden helt op til munden, eller ergonomiske håndtag, som gør det lettere at gribe om kuglepenne, malerpensler osv.


Vil du vide mere?

Kontakt os, hvis du vil høre mere om projektet.